VI Święto sera i wina – zapraszamy na Pawłowice

22 września Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ponownie zaprasza na wrocławskie Pawłowice – w programie Święta sera i wina m.in. kiermasz produktów regionalnych, warsztaty i pojedynek mistrzów kuchni. 
17 września 2019 roku

Święto sera i wina co roku przyciąga producentów lokalnych przysmaków, znawców, smakoszy i zapalonych kucharzy. Nie inaczej będzie i w tym roku – 22 września, w niedzielę, zapraszamy na wrocławskie Pawłowice. 

ssiw_zapowiedz-5
fot. Tomasz Lewandowski

VI edycja popularnego wśród wrocławian święta to ponad 40 wystawców z wyrobami serowarskimi, winem i innymi lokalnymi produktami – m.in. wędlinami, miodami, chlebami, dżemami i konfiturami. Do tego warsztaty kulinarne dla dzieci, nauka oceniania smaku serów i win dla dorosłych i konkurs na najlepsze tytułowe produkty.

Gościem specjalnym imprezy będzie Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka publikacji na temat wyborów konsumanckich – która opowie o zdrowej kuchni i zdrowych wyborach. Jutro w „Głosie Uczelni” opublikujemy wywiad, w którym Bosacka opowiada o tym, jak kupujemy jedzenie i czym się kierujemy, o zmianie świadomości konsumenckiej Polaków i czy jest coś, co wyróżnia polską kuchnię na świecie.

ssiw_zapowiedz-7
fot. Tomasz Lewandowski

Po raz pierwszy odbędzie się konkurs dla młodych kucharzy – studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii, którzy zmierzą się w pojedynku na najlepsze dania wykorzystujące sery i wina. Oceniać będzie jury w składzie: Katarzyna Bosacka, prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka UPWr, i Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art Hotelu. Do wygrania jest nagroda (finansowa) rektora, a walkę będzie można śledzić na żywo w przypałacowym parku.



Z nowości pojawi się również strefa food trucków, a dla dzieci – symulator dojenia krowy. Zapraszamy do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego od godz. 10.00.


Program

Dojazd

Poprzednia edycja


mj